3 tips til mere dagslys i hjemmet

Undersøgelser viser, at 70 % af os har for lidt eller for ringe lys i vores hjem – og samtidig går 40 % af vores samlede energiforbrug til opvarmning, ventilation og lys i hjemmet. Der er altså noget, der taler for at få mere dagslys ind i hjemmet, så vi for det første får bedre lys og for det andet sparer penge på vores energiregning.

Der er også masser af fordele ved at få mere dagslys og mere sol ind i boligen. Det gør os nemlig i bedre humør, og så gør det også vores hjem mere indbydende. Vi har derfor her samlet 3 gode tips til, hvordan du kan få mere dagslys ind i dit hjem – uden at skulle i gang med større renoveringsprojekter.

Fjern forhindringer udenfor

I mange tilfælde er det elementer uden for boligen, der forhindrer at få dagslys ind i hjemmet. Det kan være alt fra et skur til hække og træer, der simpelthen bare skygger for solen, så den ikke kan finde vejen ind i dit hjem. Du kan altså i mange tilfælde få en del mere lys indendørs, hvis du f.eks. får klippet hækken længere ned eller investerer i topkapning af træer.

Vælg lyse farver

Mørke vægge og møbler trækker lyset til sig og får rum til at fremstå mørkere end de egentlig er. Det får faktisk også rum til at syne mindre. Det er derfor altid en god idé at male vægge, vindueskarme osv. i lyse farver og holde dig til lyse møbler. Lyset reflekterer nemlig mere på lyse overflader, fordeler lyset mere i rummet og det øger faktisk også lysets styrke.

Indret dig efter dagslyset

Du kan også indrette dit hjem således, at du får mest muligt ud af det lys, der allerede kommer ind i dit hjem. Du kan f.eks. flytte opholdsområderne hen mod vinduerne, så du får udnyttet lyset mest muligt dér, hvor du befinder dig allermest. Derudover er det også en god idé at droppe at placere nips og møbler foran vinduer og døre. Bogreoler og rumdelere bør f.eks. placeres i en 180-graders vinkel ift. vinduesvæggen – og så bør du flytte alt unødigt pynt fra vindueskarmen.