Sådan monterer du et parketgulv

Vælger du i dag et parketgulv som dit nye gulv, så vil gulvet med stor sandsynlighed være udstyret med et moderne kliksystem, der gør, at de fleste selv kan montere gulvet og dermed spare pengene til en montør. Hvordan du helt præcist gør afhænger meget af gulvets kliksystem og det er derfor vigtigt, at du grundigt læser montagevejledningen igennem, før du går i gang.

Her kan du læse mere om montagen af et parketgulv.

Et svømmende gulv

Når et trægulv har kliksystem, kan det lægges som det, der kaldes et svømmende gulv, hvilket vil sige, at gulvet ikke et fuldlimet til undergulvet, men derimod ligger og ”svømmer” på overfladen af undergulvet.

Dampspærre og underlag

Det allerførste du skal sikre dig er, at du har er plant undergulv. Er undergulvet ikke plant, skal dette gøres før du kan gå i gang med selve montagen af gulvet.

Er undergulvet af beton skal du enten via af en fugtmåling sikre dig at undergulvet er tørt nok til at der ikke kan trække fugt op i trægulvet eller alternativt lægge et dampspærre. For en sikkerheds skyld anbefales det altid at lægge et dampspærre på beton eller letbeton, på den måde er du på den sikre side og risikere ikke at dit nye gulv bliver skadet af fugt der trækker op fra undergulvet.

Du kan derudover også vælge at lægge et lyddæmpende underlag, da det vil mindske den trinstøj der vil være ved gulvet.

Selve gulvet

Ved selve montagen anbefales det som regel at starte i højre hjørne af rummet, samt at holde en afstand til væggen på 10-15 mm, dette sikres nemmest ved at anvende afstandskiler under montagen. Følg anbefalingerne i montagevejledningen og læg således den første række. Det sidste bræt tilskæres, så der også her er en afstand på 10-15 mm til væggen. Start den næste række med resten af det afskårne bræt, på den måde mindsker du spild. Brædderne skal dog lægges forskudt, således at enderne er forskudt med mindst 50 cm. Ved behov kan en slagklods anvendes til at banke let efter, så kliksystemet falder helt i hak. Fortsæt på samme måde, ved sidste række tilskæres gulvet i både længde og bredde. Husk at også her skal afstanden til væggen være på 10-15 mm.

Montagevejledningen kan afvige fra ovenstående, i så fald er det vigtigt, at du følger vejledningen, da det ellers kan have konsekvenser for din garanti.