Hvor sikkert er et pengeskab? Og hvad hvis man tabt nøglen til pengeskabet?

I et pengeskab kan du som privatperson opbevare arvegods, fotos, kontanter og vigtige papirer/dokumenter. Nogle andre anvendelsesområder hvor pengeskab bruges, er at beskytte kontanter i butikker, at låse genstande ind som guldsmed eller urmager eller at låse tungere våben ind som politimyndighed eller våbensamler opbevarer. Et pengeskab, eller et værdiskab kan indrettes på mange måder og der findes flere varianter.

Hvor sikkert er et pengeskab?

Nye pengeskabe er normalt testet og certificeret i henhold til europæisk standard EN 1143-1, hvor pengeskabene er i forskellige sikringsniveauer. Et pengeskab behøver ikke være brandsikret, men der findes også alternative pengeskabe med brandklassificering.

Før at et pengeskab får en sikkerhedsvurdering, skal det gennemgå en overvåget indbrudstest.

En indbrudstest betyder forenklet sagt, at en testperson begår et almindeligt indbrud i pengeskabet. Hvor de bruger specificeret indbrudsværktøj og måler derefter den tid, det tager at åbneskabet. Jo længere tid det tager, jo sikrere er skabet og jo højere indbrudsklassificering.

Pengeskabe og brandskabe er ikke det samme

Hvis du samtidig ønsker at beskytte indholdet i et pengeskab mod brand, kræves der oveni et brandsikringscertifikat. Det findes andre almindelige værdiskab som minder lidt om pengeskabe og det er f.eks.:

  • Nøgleskabe

  • Arkivskabe

  • Våbenskabe

  • Depotskabe

  • Nøglebokser

  • Databrandskabe

Hvad hvis jeg tabt nøglen til mit pengeskab?

Hvis de er tale om et elektronisk pengeskab eller et nyligt købt pengeskab, så kan du starte med at kontakte producenten, hvor du har købt pengeskabet. Det næste som du kan gøre, er at kontakte en låsesmed som tilbyder oplukning af pengeskabe. Du kan f.eks. kontakte Norh Sikring, hvis du har tabt nøglen til pengeskabet, Norh er en låsesmed i København som tilbyder oplukning af pengeskabe på hele Sjælland. Ved nogle få tilfælde lykkes det for låsesmeden at åbne skabet uden at gøre skade på pengeskabet.